miogusto contact sessionΕΙΣΟΔΟΣ   |   ΕΓΓΡΑΦΗ
favoritesΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ
Αρχική   |   Η Εταιρεία   |   Πληρωμή   |   Αποστολή   |   Επικοινωνία
Προϊόντα

Δημοφιλέστερα











 





 
miogusto
Προσφορές

τραχανάς αγρών ευωδία
τραχανάς αγρών ευωδία

3,50€  2,80€
miogusto

κουρκουμάς: ένας θησαυρός για την υγεία μας

» Αρχική » ΑΡΘΡΑ


01/03/2018
κουρκουμάς: ένας θησαυρός για την υγεία μας

 Κουρκουμάς:

Ένας θησαυρός για την υγεία μας

Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα με μια συνηθισμένη καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.

Καλλιεργείται σε ζεστές , τροπικές περιοχές, και έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά αναπτύχθηκε στη νοτιοδυτική Ινδία, ο κουρκουμάς απαιτεί ζεστές και σχετικά υγρές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Κορυφαίοι παραγωγοί σήμερα είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Ταϊβάν, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Τζαμάικα και η Αϊτή. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι ως καρύκευμα. Θα βρείτε τον κουρκουμά σε πολλά πιάτα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Μια βασική ένωση που περιέχει είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει μια γεύση ελαφρώς πικάντικη.

Ένα σπάνιο φυτό

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό ποώδες, φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά σε περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Οι ρίζες του, αφού καθαριστούν, βράζονται για πολλές ώρες, έπειτα ξεραίνονται στον ήλιο και τέλος αλέθονται, οπότε και παίρνουμε μια πορτοκαλοκιτρίνη σκόνη, που είναι το γνωστό μας μπαχαρικό. Η κύρια χώρα παραγωγής του κουρκουμά είναι η Ινδία.

Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η δράση του τον κατατάσσει ανάμεσα στα  βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβέρδα  και πλέον χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει μια σειρά από παθήσεις.

Πού ωφελεί;

Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.

Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας:

  • Είναι γνωστός για την αντικαρκινική του δράση.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
  •  Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
  • Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και είναι φιλικός με το στομάχι. 
  • Είναι ευεργετικός σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
  • Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
  • Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
  • Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
  • Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  • Κατά της αναιμίας
  • Κατά της διάρροιας
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Πώς χρησιμοποιείται:

Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε είτε ως μπαχαρικό στο φαγητό σας είτε ως έγχυμα. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως η απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό αυξάνεται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι ή με πράσινο τσάι. Ομοίως, αυξημένη απορροφητικότητα από τον οργανισμό παρουσιάζει ο κουρκουμάς, όταν καταναλώνεται με κάποια λιπαρή ουσία, όπως π.χ. το βούτυρο ή το ελαιόλαδο.

Δημοφιλείς συνταγές με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται κυρίως σε πικάντικα πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ροφήματα, όπως το τσάι. Η πιπερόριζα ή αλλιώς Ginger μαζί με κουρκουμά είναι ένα μίγμα που βοηθά το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα να ηρεμήσει. Ο κουρκουμάς με τζίντζερ και μέλι σε ένα ρόφημα τσαγιού είναι μια ακόμη καλή εναλλακτική για το κρύωμα και τη γρίπη.

 

κουρκουμάς: ένας θησαυρός για την υγεία μας


 Κουρκουμάς:

Ένας θησαυρός για την υγεία μας

Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα με μια συνηθισμένη καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.

Καλλιεργείται σε ζεστές , τροπικές περιοχές, και έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά αναπτύχθηκε στη νοτιοδυτική Ινδία, ο κουρκουμάς απαιτεί ζεστές και σχετικά υγρές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Κορυφαίοι παραγωγοί σήμερα είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Ταϊβάν, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Τζαμάικα και η Αϊτή. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκος, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι ως καρύκευμα. Θα βρείτε τον κουρκουμά σε πολλά πιάτα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Μια βασική ένωση που περιέχει είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει μια γεύση ελαφρώς πικάντικη.

Ένα σπάνιο φυτό

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό ποώδες, φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά σε περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Οι ρίζες του, αφού καθαριστούν, βράζονται για πολλές ώρες, έπειτα ξεραίνονται στον ήλιο και τέλος αλέθονται, οπότε και παίρνουμε μια πορτοκαλοκιτρίνη σκόνη, που είναι το γνωστό μας μπαχαρικό. Η κύρια χώρα παραγωγής του κουρκουμά είναι η Ινδία.

Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η δράση του τον κατατάσσει ανάμεσα στα  βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβέρδα  και πλέον χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει μια σειρά από παθήσεις.

Πού ωφελεί;

Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.

Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων, ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας:

  • Είναι γνωστός για την αντικαρκινική του δράση.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
  •  Προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος
  • Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και είναι φιλικός με το στομάχι. 
  • Είναι ευεργετικός σε ασθενείς με Αλτσχάϊμερ καθώς μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της ασθένειας αποτρέποντας την συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
  • Έχει ευεργετική δράση στους κακοήθεις όγκους.
  • Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού.
  • Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων.
  • Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές. Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  • Κατά της αναιμίας
  • Κατά της διάρροιας
  • Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Πώς χρησιμοποιείται:

Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε είτε ως μπαχαρικό στο φαγητό σας είτε ως έγχυμα. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως η απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό αυξάνεται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι ή με πράσινο τσάι. Ομοίως, αυξημένη απορροφητικότητα από τον οργανισμό παρουσιάζει ο κουρκουμάς, όταν καταναλώνεται με κάποια λιπαρή ουσία, όπως π.χ. το βούτυρο ή το ελαιόλαδο.

Δημοφιλείς συνταγές με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται κυρίως σε πικάντικα πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ροφήματα, όπως το τσάι. Η πιπερόριζα ή αλλιώς Ginger μαζί με κουρκουμά είναι ένα μίγμα που βοηθά το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα να ηρεμήσει. Ο κουρκουμάς με τζίντζερ και μέλι σε ένα ρόφημα τσαγιού είναι μια ακόμη καλή εναλλακτική για το κρύωμα και τη γρίπη.

 












Το καλάθι μου
Το καλάθι σας είναι άδειο.
0 Προϊόντα  |   0,00€
cart miogusto
Συνταγές






ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ »

 






miogusto
Νέα - Ανακοινώσεις






ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ »
miogusto
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις για προϊόντα και προσφορές.
info address
Αλεξίου Λιάκου 42,
Σιάτιστα Κοζάνης
Τηλ: 2465 500 101
info@mio-gusto.gr
follow us


fb   tw   utube

Valid XHTML 1.0 Transitional


logo footer

visa  mastercard  maestro

vbv  sc  pb

© 2015 - mio-gusto.gr -- Κατασκευη eshop by infocus

Back to top
Powered by CubeCart
Copyright Devellion Limited 2006. All rights reserved.