Βράζω σωστά τα μακαρόνια.
Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μας δεν είναι και κάποια δύσκολη αποστολή, υπάρχουν όμως ορισμένοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται.
1. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα μακαρόνια μας δεν θα κολλάνε μεταξύ τους, θα χρειαστούμε μια μεγάλη-βαθιά κατσαρόλα και τουλάχιστον ένα λίτρο νερό για κάθε 100γρ.
2. Ρίχνουμε στο νερό τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας αλάτι που θα τους δώσει γεύση.
3. Όταν το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Δεν θα πρέπει ποτέ να τα σπάζουμε για να χωρέσουν στην κατσαρόλα. Μέσα σε 30΄΄ θα μαλακώσουν και θα χωρέσουν.
4. Κάθε τόσο τα ανακατεύουμε απαλά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στον πάτο της κατσαρόλας. Γι αυτή τη δουλειά καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια τσιμπίδα ώστε να μην τα «τραυματίσουμε». Όταν τα ανακατεύουμε πολύ, τα μακαρόνια απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και κολλούν ευκολότερα.
5. Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ωστόσο πριν τα στραγγίξουμε τα δοκιμάζουμε. Οι Ιταλοί τα προτιμούν να «κρατάνε» λίγο. Στην Ελλάδα τα θέλουμε πιο βρασμένα. Η επιλογή είναι δική σας.
6. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία είναι το σούρωμα των ζυμαρικών. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και χωρίς να έχουμε προσθέσει κρύο νερό στην κατσαρόλα. Μετά δεν τα ξεπλένουμε, εκτός και αν πρόκειται να φτιάξουμε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλουμε να συνεχίσουμε το ψήσιμό τους στο φούρνο (σουφλέ κ.λπ.). Όταν δεν τα ξεπλένουμε, το άμυλό τους βοηθάει να δέσουν καλύτερα με τη σάλτσα.
7. Στη συνέχεια τους βάζουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και να τα ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε απευθείας τη σάλτσα στα μακαρόνια και να τα ανακατέψουμε. Καλό είναι να αποφύγουμε το τσιγάρισμά τους με βούτυρο, που τα κάνει πολύ πιο βαριά.
βράζω σωστά τα μακαρόνια
Βράζω σωστά τα μακαρόνια.
Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μας δεν είναι και κάποια δύσκολη αποστολή, υπάρχουν όμως ορισμένοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται.
1. Για να είμαστε σίγουροι ότι τα μακαρόνια μας δεν θα κολλάνε μεταξύ τους, θα χρειαστούμε μια μεγάλη-βαθιά κατσαρόλα και τουλάχιστον ένα λίτρο νερό για κάθε 100γρ.
2. Ρίχνουμε στο νερό τουλάχιστον 1 κουταλιά της σούπας αλάτι που θα τους δώσει γεύση.
3. Όταν το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Δεν θα πρέπει ποτέ να τα σπάζουμε για να χωρέσουν στην κατσαρόλα. Μέσα σε 30΄΄ θα μαλακώσουν και θα χωρέσουν.
4. Κάθε τόσο τα ανακατεύουμε απαλά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους ή στον πάτο της κατσαρόλας. Γι αυτή τη δουλειά καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια τσιμπίδα ώστε να μην τα «τραυματίσουμε». Όταν τα ανακατεύουμε πολύ, τα μακαρόνια απελευθερώνουν περισσότερο άμυλο και κολλούν ευκολότερα.
5. Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ωστόσο πριν τα στραγγίξουμε τα δοκιμάζουμε. Οι Ιταλοί τα προτιμούν να «κρατάνε» λίγο. Στην Ελλάδα τα θέλουμε πιο βρασμένα. Η επιλογή είναι δική σας.
6. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία είναι το σούρωμα των ζυμαρικών. Αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και χωρίς να έχουμε προσθέσει κρύο νερό στην κατσαρόλα. Μετά δεν τα ξεπλένουμε, εκτός και αν πρόκειται να φτιάξουμε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλουμε να συνεχίσουμε το ψήσιμό τους στο φούρνο (σουφλέ κ.λπ.). Όταν δεν τα ξεπλένουμε, το άμυλό τους βοηθάει να δέσουν καλύτερα με τη σάλτσα.
7. Στη συνέχεια τους βάζουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και να τα ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε απευθείας τη σάλτσα στα μακαρόνια και να τα ανακατέψουμε. Καλό είναι να αποφύγουμε το τσιγάρισμά τους με βούτυρο, που τα κάνει πολύ πιο βαριά.