Βελουτέ τραχανάς mio gusto με καρότο
Σε μια πιο δημιουργική εκδοχή της κλασικής συνταγής για σούπα, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική βελουτέ που μας κρατάει ζεστούς στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.
Υλικά:
· 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό mio gusto
· ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
· 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
· 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
· ½ κουταλιά του γλυκού κύμινο τριμμένο
· 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
· χυμό από ½ πορτοκάλι
· αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρουμε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνουμε της ρίχνουμε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε λίγο νερό σιγά-σιγά.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρουμε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!
Μανιτάρια στιφάδο με σπανάκι και μαυρομάτικα
βελουτέ τραχανάς mio gusto με καρότο
Βελουτέ τραχανάς mio gusto με καρότο
Σε μια πιο δημιουργική εκδοχή της κλασικής συνταγής για σούπα, ο τραχανάς γίνεται εξαιρετική βελουτέ που μας κρατάει ζεστούς στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.
Υλικά:
· 1 κούπα του καφέ τραχανά ξινό mio gusto
· ½ κιλό καρότα φρέσκα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
· 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
· 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
· ½ κουταλιά του γλυκού κύμινο τριμμένο
· 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα φρέσκο, πλήρες
· χυμό από ½ πορτοκάλι
· αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, τα ζεσταίνουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες καρότου. Τις σοτάρουμε καλά μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνουμε μέσα τον τραχανά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Μόλις πάρει βράση η σούπα, μετριάζουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι τα καρότα να γίνουν τρυφερά και να φουσκώσει ο τραχανάς. Αν χρειαστεί, κατά το βράσιμο συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει. Την πολτοποιούμε μέχρι να γίνει βελούδινη μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση, αλατοπιπερώνουμε της ρίχνουμε το κύμινο, το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε λίγο νερό σιγά-σιγά.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και τη σερβίρουμε προσθέτοντας στη μέση κάθε πιάτου μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!
Μανιτάρια στιφάδο με σπανάκι και μαυρομάτικα